viernes, 4 de mayo de 2012

LES DUES VERSIONS DE DAVID SOLER'S BAD CURRENCY

El guitarrista, habitual sideman de músics com Giulia Valle o Llibert Fortuny, estrena nou projecte a Vic amb Bad Currency

Els noruecs Jan Bang i Erik Honoré, juntament amb la cantant Sidsel Endresen, remesclaran posteriorment el concert de Soler en directe en un double bill inèdit

David Soler
Que els festivals de música, a part de programar de manera coherent amb uns paràmetres artístics, també siguin generadors de noves processos de creació és una molt bona noticia. És més, hauria de ser un dels seus objectius habituals, ja que en principi no hauria de ser incompatible amb el rendiment comercial i econòmic. Poques vegades la infraestructura de la qual disposen els certamens amb experiència es posa a l'abast dels creadors per a puguin desenvolupar nous projectes. El Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic, que des de fa unes temporades gira l'antena a les propostes de cert cert risc artistic, s'ha apuntat a aquesta lloable incitativa i va proposar al guitarrista David Soler que participés en una nit molt especial amb un doble cartell: un concert amb un nou projecte del músic català i la posterior remescla en viu de la gravació a càrrec de Punkt Live Remix, nom sota el qual trobem els noruecs Jan Bang i Erik Honoré i la veterana cantant Sidsel Edrensen. Aquest doble bill que trenca les fronteres entre el que es considera el concert, l'enregistrament i la mescla, es presenta en directe en exclusiva el proper dissabte 5 de maig a L'Atlàntida.

Un dels directors artístics del festival vigatà, Joan Godayol, es va quedar prendat d'aquesta fórmula de concert + remescla tot just veure-la en directe en el Punk Festival de Noruega, on precisament Bang i Honoré en són els curators. I va decidir traslladar-la a la programació d'enguany amb la total implicació del trio escandinau per tanmateix establir noves vies de col·laboració entre Catalunya i Noruega. "És una oferta més que idíl·lica que un festival et truqui i et doni carta blanca, que diguin tan sols 'aquesta és la data'", explica David Soler via telefònica pocs minuts abans de començar el primer assaig d'aquest nou projecte al qual ha anomenat David Soler's Bad Currency. "Al principi pensava treballar-ho amb grups meus com Denga o Figurines, però vaig optar per muntar una cosa nova. I he pogut escollir lliurement els músics que en aquest cas són l'Oriol Roca (bateria), el Manolo Cabras (contrabaix), el Jozef Dumoulin (teclat Rodhes i teclats de joguina). A mi em van molt bé aquest tipus d'iniciatives per a posar-me les piles, perquè treballo bé amb pressió".

Des de que es va fer efectiu l'encàrrec, Soler i l'equip noruec s'han anat comunicant durant mesos via correu electrònic per concretar tots els aspectes artístics. "Al principi sí que vaig començar composant pensant en la remescla però després vaig parlar amb el Jan [Bang] i em va dir que ni em preocupés, que fes el que volgués", explica el guitarrista. I com sona Bad Currency? "És difícil de dir. Hi ha moltes parts que estan escrites, però moltes altres donen peu a la improvisació. També hi ha idees musicals que volen crear atmosferes que tendeixen cap a un seqüència, amb loops, amb climes a base de subgreus".

No és fàcil escollir un gènere on ubicar aquest nou grup, però després de comentar-ho breument amb alguns dels músics fora del telèfon, acaba dient que "podríem dir-ne jazz electroacústic". L'etiqueta té la seva raó de ser: darrerament Soler està abocant a l'escolta de compositors de música contemporània com Oliver Messiane - passió que comparteix amb el Dumoulin - o Henri Dutilleux i que d'alguna manera traspuen en les seves darreres composicions. Com també assegura ser un gran amant de la música experimental del també guitarrista Stian Westerhus, que actua avui divendres 4 de maig dins del certamen osonenc. "De fet el que menys escolto ara és jazz!", confessa. "La meva intenció és fer un concert tranquil, amb dinàmiques baixes, com una bassa d'oli espessa, i que quan menys t'ho esperes, que en surti un alien de dintre! I que després torni dintre de la bassa. Que hi hagi pujades de tensió!"

Un cop finalitzi el concet, el duo de djs Bang i Honoré, sota el nom de Punkt Live Remix, usaran l'enregistrament per a fer una remescla en viu. Aquesta versió remix dels Bad Currency estarà acompanyada per la cantant Sidsel Endresen, tot una veterana de la improvisació vocal i sotasignant de varis treballs discogràfics molt recomanables basats únicament amb les possibilitats sòniques de les cordes vocals.

DAVID SOLER'S BAD CURRENCY + PUNKT LIVE REMIX - Teatre L'Atlàntida / Dissante 5 de maig / 20:30h

Text: Olga Àbalos
Fotos: Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic

No hay comentarios:

Publicar un comentario