viernes, 11 de mayo de 2012

DEL GROOVE CADENCIÓS A L'ALTRA MÚSICA DE BALL


Marc Ayza, avui, i Asstrio, demà, enceten la recta final més rítmica possible a la 14à edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Vic · Astrio van posar ahir sobre l'escenari del Citty Hall barceloní el nou disc Don't Leave The Planet amb una clara aposta per la música de ball  i un so proper al jazz-rock

Si la setmana passada, l’exploració, l’astracanada, l’experimentació,  els sorollisme, la introspecció, l’avantguarda i la perifèria més cruixidora eren els protagonistes del certamen vigatà, el ritme, el batec lisèrgic, el hip hop, el groove i el dance frenètic són els adjectius que millor defineixen el cartell d’aquest cap de setmana. A banda de les actuacions de Marc Ayza i Asstrio cal destacar el concert didàctic de la Sant Andreu Jazz Band –diumenge, a les 12 del migdia, al Teatre L’Atàntida- i, pels més barrilaires, la festa amb el Dj Miguelito Superstar, dissabte, després dels Astrio, a la Jazz Cava.  

Marc Ayza i les cadències hip-hoperes del jazz –o jazzístiques del hip-hop-
Marc Ayza
L’hivern del 2007 Marc Ayza va decidir passar-lo al districte novaiorquès del Bronx. Darrera quedava una etapa en la que el bateria —i també discjòquei— havia experimentat amb els registres de la cultura afroamericana contemporània a diferents sales de la ciutat comtal. Enterrava l’etiqueta de “jove clàssic” que algun putxinel·li de la premsa musical li havia etzibat arran de la publicació del seu disc de debut —Dejah (Satchmo, 2004)— i apostava per conèixer de primera mà els ambients més subterranis de la música negra a la ciutat dels gratacels.
En aquells gèlids primers mesos del 2007, Ayza, que va coincidir a Nova York amb el seu bon amic Raynald Colom, va afavorir un encontre entre músics de l’escena barcelonina i de l’underground novaiorquès. Aquella trobada va propiciar el posterior enregistrament d’un disc, Offering (Fresh Sound New Talent, 2007), una brillant aproximació del jazz contemporani a l’univers del groove, el hip hop i el turntablism; un intercanvi harmoniós entre músics d’ambdós llenguatges que, en realitat, evidenciava la natural inquietud del músic barceloní —i de molts dels seus companys de generació— per les manifestacions més contemporànies de la cultura afroamericana, i per trencar amb els tòpics dels essencialistes del jazz. No en va, el propi Ayza va declarar llavors sentir-se tan influenciat per John Coltrane com per J Dillah. I ho va posar de manifest en el track-list del CD, en l’agermanament que ens oferia entre la dicció del pianista Roger Mas i els apunts del discjòquei Helios, el discurs rítmic del MC de Brooklin —avui veí de la capital catalana— Core Rhythm, i entre les cadències magnètiques del contrabaixista Tom Warburton i d’ell mateix a la bateria. Una proposta que, en viu, va agradar alhora a aficionats al jazz més inquiets i a una munió de gent jove que, en molts casos, era el primer cop que trepitjaven un club de jazz.

L’abril de l’any, passat Ayza i els seus van decidir immortalitzar la màgia envoltant del seu directe en un treball, Live At Home (Fresh Sound World Jazz), enregistrat a casa seva, és a dir, a la cava Jamboree de Barcelona, l’indret on Ayza es va doctorar com a músic. Lluny d’introduir cap canvi significatiu, el bateria va aprofundir en la fórmula lisèrgica del seminal Offering, amb noves composicions, això sí. Set talls cadenciosos que podran gaudir els qui s’acostin avui, a les 10 de la nit, a la Jazz Cava vigatana.        

Astrio: El planeta imaginari 
Astrio
El periodista Roger Roca en la prèvia que va publicar a El Periódico del concert que els Astrio van fer a Barcelona per presentar el seu darrer disc Don't leave the planet (Chesapick, 2012), la va encertar: Astrio són un grup que tant encaixen en un festival de jazz, de rock com una festa major. El grup format fa ja deu anys per Arecio Smith (teclats), Santi Careta (guitarra) i Santi Serratosa (bateria) habiten en un lloc a mig camí de moltes coses, però lluny de desdibuixar-los els reafirma en un terreny propi, en part gràcies a un directe ben treballat i sòlid que dóna una dimensió més orgànica i humana als temes d'estudi i que els acosta a grups com Medeski Martin & Wood o a una versió breakbeat de The Bad Plus. Això va quedar palès en el concert que van oferir ahir a la sala City Hall on es va viure ahir una gran nit de gairebé dues hores de música instrumental que l'excessiu preu de les cerveses —4€ per una Budweiser— no va aconseguir deslluir. El teatre de L'Atlàntida de Vic veurà la posada en escena dels seus nous temes demà dissabte a les 20:30h.

La incògnita de com el grup ha traslladat el seu nou material d'estudi al directe es va desvetllant concert a concert, on van afinant la posada en escena. Amb nou vestuari, nou repertori, nou tècnic de so, els Astrio fan un pas més enllà i aposten encara més per donar un toc festiu a la seva música, convertint el seu directe en una sessió continua , sense pauses entre temes. El material que conté Don't leave the planet (Chesapik) és més depurat, fosc, electrònic, rocker i ric en efectes que Desplazamiento (K Industria, 2007), cosa que en directe es reforça amb certa contundència. És la única manera de deixar content a un públic tant heterogeni com els que s'han llaurat al llarg de la darrera dècada.

La proposa d'Astrio és altament ballable i rítmicament complexa. Busca constantment el clímax —sí, hi ha alguns "subidons"— i també aquell punt melòdic que permet un tarareig contagiós i reconfortant. Qui busqui ecos jazzístics també els trobarà, no tant pel que fa a la base rítmica - Serratosa es comporta com una autèntica "caixa de ritmes" humana, sense fisures —sinó pel groove i algunes improvisacions de Careta a la guitarra i Smith als teclats—. I qui busqui rock, el trobarà ens els energètics estrivets, aquells ens el que en la imaginació de cada un nosaltres hi sortiria una cantant donant-t'ho tot. O fins i tot un MC, tal i com va succeïir en el concert al City Hall amb la intervenció sorpresa de Rodrigo Laviña, dels At Versaris, que va posar lletra precisament a l'estrivet del tema que dóna nom al nou disc.

Astrio semblen tenir la maquinària a punt per una nit de groove i ball al Festival de Jazz de Vic, en la qual serà millor que el públic s'oblidi de veure el concert assegut. Després del concert, el festival tindrà el colofó final amb una sessió de soul i funky a càrrec de Dj. Miguelito Superstar a partir de les 23h a la Jazz Cava.

Text: Martí Farré i Olga Àbalos
Fotos: Voll-Damm Festival Jazz Vic

Nota: mentre escrivíem aquestes ratlles ens hem assabentat de la  mort del magnífic pianista Bernardo Sassetti. Des d’aquí el nostre més sentit homenatge.



No hay comentarios:

Publicar un comentario