jueves, 6 de septiembre de 2012

MAAL ENSEMBLE, POCKET CONCERTS #11

Amb l'estrena de la segona temporada de Bad Music Jazz a Scanner FM, tornen els "concerts de butxaca" al Centre Cultural Collblanc - La Torrassa (L'Hospitalet). 

El proper 21 de setembre, el saxofonista i clarinetista Agustí Martínez (Barcelona, 1960) ens presentarà una nova metamorfosi del Maal Ensemblre, el projecte que des de 2003 usa com a banc de proves personal per anar explorant la combinatòria entre la música composada, la improvisació lliure i la improvisació conduïda. 

El mateix músic recorda els inicis de la formació. "El grup va néixer per fer un concert puntual i érem, crec, el Jose Luis Redondo, Jaume Vilaseca, David Parras,... En un principi la meva idea era intentar que en el grup hi haguessin músics que també fossin compositors per tocar la música de tothom, però al final ha acabat sent només la meva música. I des de llavors he anat usant el grup cada cert temps". I també desde llavors han anat passant tota mena de músics que han anat encaminant la música en aquell espai indefinit però ric on conflueixen el free jazz, la  música contemporània i la improvisació.


La versió que ha preparat Martínez pel Pocket Concert #11 estarà formada per un quartet de cordes amb Joan Gerard Torredeflot (violí), Noemi Rubio (violí), Laura Resina (viola) i Alba Haro (violoncel), quartet que ja l'ha acompanyat en anteriors ocasions, pel bateria Daniel Levy, un altre habitual col·laborador, a més del propi Martínez al saxo alt, al clarinet i a la direcció.“Aquesta vegada he afegit la bateria perquè el so no quedi tan condicionat per la presència de les cordes, que donen la sensació més de música contemporània que de free jazz”, explica el saxofonista, qui confessa que cada vegada tendeix a voler tocar i composar amb "menys notes" i cita a Morton Feldman com a compositor de referència en aquest procés. "La bateria tant pot fer de percussionista com també tenir una vessant més de free jazz, i així aquest toc [de jazz] no es perd”.

Els Maal Ensemble interpretaran dues peces escrites - una d'elles anomenada "Pocket movie", ja interpretada anteriorment només en formació de quartet de cordes - i la resta de concert estarà basat en la composició dirigida mitjançant el llenguatge del "sound painting", que Martínez va adoptar després de participar en la orquestra de Walter Thompson, ideòleg d'aquest sistema de signes, i que al llarg dels anys ha anat adaptant en funció de les necessitats de cada composició i afegint-hi signes de la seva pròpia collita.

Per cert, què significa Maal Ensemble? "Estava esperant a que em fessis aquesta pregunta! Doncs 'Maal' significa 'Música Arriesgada Abierta y Libre'. També pot ser "Música Aleatoria...' Pot significar moltes coses...", aclareix Agustí Martínez qui reconeix tota una declaració d'intencions del que vol i pretén ser aquesta formació en el nom que va triar ara ja fa gairebé 10 anys. 

Text: Olga Àbalos.
Fotos: Maal Ensemble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario