lunes, 30 de abril de 2012

LA CIUTAT DELS FUNÀMBULS DEL JAZZ

Arrenca aquesta setmana el Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic · Bad Music Jazz prepara un seguiment especial.



Per catorzena vegada seguida la ciutat de Vic esdevé per uns dies la capital de les tendències més perifèriques del jazz, un aparador obert a la gosadia, a les músiques llibertaries, a l’astracanada poètica, als viaranys que provenen del nord d’Europa, a la intenció, simplement, de crear un festival diferent de jazz —o de jazz diferent—.

La colla de la vigatana Jazz Cava la —Big Bang Jazz Cava, que en diuen— dissenya un cartell farcit de propostes gairebé en exclusiva, si no directament úniques, a Catalunya. Músics com Uri Caine, el també zornià Marc Ribot, els electojazzeros Beady Belle o els també escandinaus Håkon Kornstad, Eivin Aarset o el guru Nils Peter-Molvaer han fet parada i fonda a la capital osonenca. A banda de jazzman estrangers, el Festival de  Jazz de Vic ha servit de plataforma per a propostes nacionals de la categoria de Giulia Valle, Raynald Colom, J.U.L.A.I., IED8, la Asociación Libre Orkesta, Seward, Kaulakau o Filthy Habits Ensemble. Durant dues o tres setmanes del mes de maig, la lloriana ciutat dels sants ha esdevingut —esdevindrà un cop més— la ciutat dels funàmbuls del jazz.

Pianíssims, guitarríssims i vocalíssims
Jozef Dumoulin
És costum que el certamen arrenqui amb una producció pròpia d’allò més original: el Pianíssim, activitat que consisteix en convidar a algun pianista —o no— per a què ofereixi ex professo un solo de caire pianístic. Músics com Joan Díaz, Sergi Sirvent, Santi Careta o Marco Mezquida han estat els encarregats de donar el tret de sortida amb el seu particular piano solo. Enguany, la responsabilitat d’exercir de pianíssim recau en el belga Jozef Dumoulin (dijous, 3, 20 h, Jazz Cava), teclista nu-jazzístic de discurs introspectiu, especialitzat en el so del Fender Rhodes i en la creació de climes elegantment foscos. Tan foscos com els del guitarrista noruec Stias Westerhus, que tocarà el dia següent al Teatre L’Atlàntida, a les 22 h. Cordista del grup de Nils Peter Molvaer, Westerhus basteix un discurs expressiu, grinyolant, que farà les delícies dels amants del sorollisme. Grinyolants, energètics i, en aquest cas, rítmics, són els sons del duet Chupaconcha, que tocarà el mateix dia que Dumoulin, a la Jazz Cava, a les 23 h.
Dissabte 5 de maig, a les 20:30 h, recalarà a L’Atlàntida la cantant Sidsel Endresen i els seus amics del Punkt Festival, i el guitarrista David Soler amb el projecte Bad Courrency. Serà sens dubte una sessió d’alt voltatge, de registres esmolats, no apte per a integristes del jazz. En companyia d’Oriol Roca, a la bateria, Manolo Cabras, al contrabaix, i Jozef Dumoulin, al piano, Soler interpretarà la seva música enigmàtica amb la complicitat, posteriorment, de la comandita formada pels samplistes Jan Bang i Erik Honoré i la cantant Sidsel Edrensen, una autèntica icona del jazz més creatiu i les músiques improvisades. El jove siscordista Adrià Plana —un dels exponents més excelsos del novíssim jazz català— posarà el contrapunt melòdic a la jornada amb una sessió golfa, a les 23 h, a la Jazz Cava.
David Mengual
La primera setmana del festival clourà amb un autèntic funàmbul del nostre jazz: el contrabaixista, pianista, compositor  i director David Mengual (diumenge 6, 19 h, Jazz Cava), autor de dos excel·lents discos durant la present temporada: Univers Evans (Quadrant), enregistrat amb la Free Spirits Big Band, i Maitia (Quadrant), gravat en companyia d’Oriol Roca, David Xirgu, Joan Díaz, Giulia Valle i Dani Pérez, entre d’altres. A Vic presentarà les peces progressives del disc Maitia.

De les cadències lisèrgiques al dance
Marc Ayza
Marc Ayza (divendres 11 de maig, 22 h, Jazz Cava) serà un dels noms destacats de la segona setmana. Autor d’un disc enregistrat en viu ara fa un any al Jambore —Live At Home (Fresh Sound World Jazz)—, Ayza aprofundeix en la línia d’amalgamar el jazz amb la força expressiva del hip hop i el turntablism, dos llenguatges que en realitat es fonen en un registre únic, tenyit per les cadències lisèrgiques d’un groove màntric, de vegades, però sempre seductor i envoltant.
No gaire lluny de la rítmica trencada del bateria Marc Ayza i els seus —Core Rhythm (Mc), Roger Mas (piano), Tom Warburton (contrabaix) i Helios (Dj)—, trobem el funk-jazz-disco dels entranyables Astrio —des d’ara amb una sola “s”—, que el dissabte 12 de maig, a L’Atlàntida, presentaran un nou treball, Don’t Leave The Planet (Chesapik), després de cinc anys de silenci des que varen treure al mercat el CD Desplazamiento (Satélite K, 2007). Som davant d’un disc sota l’influx de la fórmula que els ha fet triomfar: melodies senzilles, ritmes frenètics, registres sensuals, picades d’ullet al jazz, el groove, l’electrònica i, directament, la música de ball. Una fórmula concebuda per escoltar i ballar alhora. Qui sap si el trio conformat per Arecio Smith (teclats), Santi Careta (guitarra) i Santi Serratosa (bateria) convertirà la sala 2 del solemne teatre de nom verdaguià en una pista de ball. Qui sap si el propi Mossen Cinto ressuscitarà de cop i volta per posar-se a moure els malucs. En tot cas, els qui no en tinguin prou, podran continuar la festa a la Jazz Cava on, com també és costum al certamen osonenc, punxarà un reconegut discjòquei —en aquest cas Miguelito Superstar— per posar  punt i final a l’edició en curs.
Astrio
A banda dels concerts a la Jazz Cava i L’Atlàntida, el Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic contempla també un concert pedagògic de la Sant Andreu Jazz Band (diumenge 13, 12 h, L’Atlàntida), un concert de jazz jove —Loop Jazz Quartet (dijous 10, 22 h, Jazz Cava)—, el passi de l’excel·lent documental dedicat a l’escena laietana To de re per a mandolina i clarinet (dimarts 8, 22 h, ETC), una nit de les escoles vigatanes (dijous 10, 20 h, Jazz Cava) i, sobretot, una fira gastronòmica (4 i 5 de maig, plaça del Carbó), que és un bon incentiu per a tot jazzmaniac que es preui.
Des de Bad Music Jazz, a més d’informar periòdicament a través d’aquest blog i de les nostres xarxes socials, hem preparat dos programes especials dedicats al certamen vigatà. Estigueu alerta, també, de les promocions que oferirem a través dels nostres Facebook i Twitter, amb entrades de franc per els nostres seguidors.    
Més informació sobre el festival al seu web oficial, aquí.

Text: Martí Farré.
Fotos: Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario