domingo, 30 de octubre de 2011

LA TEMPORADA BIS

* Editorial del programa BMJ#5, per Martí Farré.

Arriba la tardor i comença la temporada "bis", la de tardor, amb nous festivals: amb el festival L.E.M., dedicat a les músiques més perifèriques; el Jazz Tardor de Lleida; el Jazz Manouche EMCA - que és l'únic festival de jazz manouche de tota Espanya i que se cel·lebra a L'Hospitalet de Llobregat. I també el Festival de Jazz de Barcelona, el Voll-Damm Festival Internacional de Barcelona que enguany arriba a la seva 43ena edició. És el festival més antic d'Espanya i en la present edició presenta una característica singular: més de 50% de la seva programació està conformada per artistes locals. 

El festival té una durada de dos mesos i escaig, amb un pressupost de més d'un milió d'euros i amb una vuitantena d'activitats - una d'elles, per cert, és a L'Hospitalet, el concert de Genet -. És un certamen amb una trajectòria inigualable que en la present edició portarà per exemple el duet de Joshua Redman amb Brad Melhdau i d'Omar Sosa amb Paolo Fresu, el trio de Pat Metheny, Larry Grenadier i Bill Stewart; l'orquesta de Maria Schneider; Ken Vandermark, Elian Elias,.. o nivell nacional, Joan Díaz amb el seu "We Sing Wayne Shorter", les big band de Sant Andreu, la O.J.O. i La Locomotora Negra; David Pastor amb Francesc Capella; la posada de llarg d'Andrea Motis;... 

Des de Bad Music Jazz celebrem la varietat del que algú ja ha qualificat de "Festa Major del Jazz" però atès que gran part de l'activitat la conformen músics de jazz de la ciutat no acabem d'entendre que aquest fet no es tradueixi amb una major complicitat amb els indrets i col·lectius que porten la bandera del jazz durant tot l'any. Ens referim als segells petits, els clubs trinxeraires de la ciutat, a les associacions d'amics que programes jazz a les sales de jazz de Barcelona i rodalies,... Us imagineu un TePeKaLe dins del programa del festival? O una setmana amb les propostes sorgides de 23Robadors al seu local? O, per què no, la presència de determinats artistes al Jamboree?

Des d'aquí convidem als responsables del Festival de Jazz de Barcelona a que teixeixin ponts amb els agents de batalla del jazz barceloní per tal que d'una banda s'aprofiti una plataforma com el certamen barceloní per treure de les catacumbes el jazz de base i per l'altra, enriquir encara més la programació del festival amb un seguit de propostes que de ben segur agradarien a molts dels aficionats. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario